Wij beantwoorden graag uw vragen
Tijdens gesprekken met patiënten komen bepaalde vragen regelmatig terug. De belangrijkste vragen en antwoorden hebben we hier voor u samengevat. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Veelgestelde vragen
Implantaten worden onder plaatselijke verdoving geplaatst. Er wordt voor de behandeling altijd gecontroleerd of de verdoving goed werkt. De meeste mensen waarbij implantaten zijn geplaatst, zeggen achteraf dat de behandeling is meegevallen. Eventuele napijn kan opgevangen worden door een goede pijnstiller, welke altijd voorgeschreven wordt.
Zolang de behandeling duurt, kan de prothese gewoon gedragen blijven worden. Niemand hoeft dus zonder tanden te functioneren! In sommige gevallen kunnen de implantaten direct gebruikt worden en kan de kroon of brug gelijktijdig geplaatst worden.
Implantaten worden onder voorwaarden vergoed door de zorgverzekeraars. Meer informatie vindt u onder Kosten elders op deze site.
Centrum voor implantologie Het Implantonium maakt gebruik van de implantaten van Straumann en Ankylos. Wereldwijd zijn er inmiddels vele miljoenen implantaten geplaatst. Er zijn tientallen jaren klinische ervaring met deze implantaten, inclusief wetenschappelijke onderbouwing.
Als een implantaat tijdens de inhelingsfase normaal vastgroeit, mag het als een gezond worden beschouwd. Voor een dergelijk implantaat geldt hetzelfde als voor eigen, gezonde tanden en kiezen. Er bestaat geen houdbaarheidsdatum voor de gezonde eigen tanden en kiezen en dus ook niet voor een gezond implantaat. Betekent dit dat een gezond implantaat een leven lang mee gaat? In principe is dat mogelijk maar net als bij het eigen gebit kan hiervoor geen garantie worden gegeven. Ziekte, verwaarlozing, trauma en gebruik van medicijnen kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op het gebit en dus ook op implantaten.
Een volledige prothese kan op drie manieren aan de implantaten worden bevestigd. De meest gebruikte methode is door middel van een zogenaamde staaf-huls-constructie. Hierbij worden de implantaten onderling door een staaf verbonden. In de prothese bevindt zich een holte die hier overheen past. Hierin bevinden zich een of meerdere klemmen die zich aan de staaf vastklemmen en daardoor de prothese houvast geven.
Het is ook mogelijk om op ieder implantaat afzonderlijk een drukknop te plaatsen en per drukknop in de prothese een klem aan te brengen. Deze methode werkt het beste met twee implantaten; met meer implantaten is hij meestal af te raden.
Ten slotte is het mogelijk om op de implantaten vlakke opbouwtjes te plaatsen en in de prothese sterke magneten aan te brengen. De prothese wordt hierdoor tegen de implantaten aan getrokken. Deze methode wordt momenteel minder gebruikt. Met name de firma Dyna Dental Engineering heeft op het gebied van de magneten veel onderzoek gedaan en oplossingen ontwikkeld.
Implantaten hebben geen zenuwen en zijn op een andere manier in het bot verankerd dan de eigen tanden en kiezen. Hierdoor hebben implantaten vrijwel geen gevoel en zal de patiënt zelden klachten hebben, zelfs al is het bot rond het implantaat ontstoken (bot heeft namelijk ook weinig gevoel). Daarom is het belangrijk de implantaten regelmatig te laten controleren.
Als bij problemen te lang gewacht wordt voor er wordt ingegrepen, kan het zijn dat de problemen niet meer kunnen worden behandeld en dat het implantaat moet worden verwijderd. Bij regelmatige controle worden problemen vroeg onderkend en zijn dan meestal goed behandelbaar. Vroege diagnose is dus belangrijk en daarom moet ook een schijnbaar gezond implantaat toch worden gecontroleerd. Ter geruststelling: bij controle blijkt meer dan 98% van de implantaten normaal gezond te zijn.
Implantaten hebben geen gevoel en zitten vast in het bot verankerd. Dit is anders dan bij het eigen gebit, dat wel gevoel heeft en verend in het bot is opgehangen. Bij het natuurlijke gebit is pijn of beweeglijkheid van de tand een indicatie dat er iets aan de hand is. Bij implantaten werkt dit niet. Om de kwaliteit van het kaakbot rondom implantaten te kunnen beoordelen, moeten we daarom regelmatig een röntgenopname maken.
Nee, er is een kleine groep patiëntenvoor wie behandeling met implantaten niet verstandig is. Verreweg de meeste mensen kunnen probleemloos met implantaten worden behandeld. Dit is verstandig bij patiënten die om wat voor reden dan ook (ziekte, medicamenten, bestraling in het hoofd-halsgebied etc.) beter niet geopereerd kunnen worden of bij wie er geen gunstige wondgenezing mag worden verwacht.
Nee. Leeftijd op zichzelf is geen belemmering.
Bij het Implantonium in Zevenaar krijgt u met één behandelteam te maken. Wij stemmen alles direct onderling af en daardoor zijn doorverwijzingen niet nodig. Op deze manier voorkomen we alle risico’s en problemen die gepaard kunnen gaan met doorverwijzingen en haperende communicatie.
Bij het Implantonium maken Tandarts-prothetist, kaakchirurg-implantoloog en tandtechnicus samen het behandelplan; daarin is alles op elkaar afgestemd.
Tijdens het implanteren verandert de kaak van vorm door het wegnemen van scherpe botranden of het opbouwen van bot. De prothese past dus niet meer zoals vroeger. Natuurlijk zouden we de prothese direct aan de nieuwe situatie kunnen aanpassen, maar tijdens de wondgenezing verandert er nog veel in de mond. Na een paar dagen zal er meestal wat zwelling zijn waardoor de wondranden en de hechtingen onder spanning staan. Indien u nu de prothese gebruikt wordt, de druk op de hechtingen nog sterker en is er een risico dat de wond openscheurt. Zulke complicaties moeten we vermijden. Ter vergelijking: als u onder uw voet geopereerd zou zijn zou u ook niet op de wond lopen, maar tijdelijk krukken gebruiken.
Als een implantaat in de kaak geplaatst wordt, moet het bot genezen. Dit betekent dat alle door de operatie aangepaste delen van het bot moeten worden ‘gerepareerd’ en het bot tegen het oppervlak van het implantaat moet aangroeien. Hierdoor wordt het implantaat vast in het bot verankerd. Dit proces heeft tijd nodig. Voordat een gebroken been weer volledig belast kan worden (bijvoorbeeld bij sport), verlopen er enkele maanden. Voordat een implantaat stabiel in het bot verankerd is en d.m.v. kauwen volledig kan worden belast, verlopen er eveneens minimaal drie maanden. Indien er uitgebreide botopbouw-technieken zijn gebruikt, duurt dit ook langer, want er moet meer bot genezen.
Wij brengen implantaten zo aan, dat het optimaal kan inhelen. Met een goed ingeheeld en gezond implantaat kan niet zo veel gebeuren. Voorwaarde is dat goed onderhouden en regelmatig gecontroleerd wordt.
Als er iets fout gaat heeft dat meestal een externe oorzaak.
Trauma: een klap of een ongeval kan het natuurlijke gebit beschadigen en uiteraard kan dit ook bij implantaten optreden.
Overbelasting: De hele dag op een pen bijten, noten kraken of bierflesjes openen is niet goed voor het eigen gebit en implantaten vormen hierop geen uitzondering. Ook tandenknarsen (bruxisme) kan tot overbelasting en botverlies leiden. Daarom wordt meestal geadviseerd (ingeval van een prothese op implantaten) om de onderprothese ‘s nachts niet te dragen.
Ontsteking: Implantaten krijgen geen gaatjes en worden door bacteriën niet beschadigd. Echter het tandvlees en het bot rondom een implantaat zijn natuurlijke weefsel en kunnen net als in het natuurlijke gebit wel ontsteken. Ter voorkoming hiervan moeten implantaten net als de eigen tanden en kiezen goed worden gereinigd.
Helaas is het elk gebit, dus ook bij implantaten, mogelijk dat er infecties met agressieve bacteriën voorkomen die met poetsen alleen niet te verhelpen zijn. In dat geval moet de tandarts-implantoloog ingrijpen. Controle en vroege diagnose zijn hierbij van groot belang.
Kronen en bruggen op natuurlijke gebitselementen kosten al veel geld. Kronen en bruggen op implantaten zijn duurder, omdat we hier niet alleen het vergelijkbare kroon- en brugwerk maken, maar ook de gehele ontbrekende tandwortel vervangen én eventueel ook nog een deel van het kaakbot moeten opbouwen. Hiervoor worden hoogwaardige en daardoor dure materialen gebruikt. Daarnaast zijn er hogere kosten voor het tandtechnische werk i.v.m. de vereiste hogere precisie.
Dit hangt af van de indicatie. Over kosten en verzekeringen vindt u meer informatie op de pagina Kosten.
Een volledige implantologische behandeling bestaat grofweg uit vier delen:
1) de indicatie en planning van de behandeling
2) het plaatsen van het implantaat
3) de inhelingsperiode van drie tot zes maanden
4) het vrijleggen van het implantaat en het vervaardigen van kroon/brug of prothese
De rekening voor de behandeling zal normaal in twee delen worden gepresenteerd. De eerste rekening wordt geschreven nadat het implantaat is geplaatst. De tweede rekening komt na het plaatsen van de kroon/brug of prothese.
Ja, dat kan. Vraagt u ons gerust naar de details.