Een onbekommerde glimlach

Gelukkig durven de meeste Nederlanders onbekommerd te (glim)lachen, zonder zich zorgen te maken over hoe hun gebit eruit ziet. Toch zijn er genoeg mensen die liever een hand voor de mond zouden doen, omdat hun gebit niet helemaal in orde is. Een slecht zittend kunstgebit of een ontbrekende tand of kies is dan ook slecht voor het zelfvertrouwen.

Bruggen en kronen

Bruggen en kronen kunnen een goede oplossing zijn bij gebitsproblemen. Beschadigde of ontbrekende tanden en kiezen worden vervangen door kunst-exemplaren, die op de eigen tandwortels worden bevestigd. Toch is dit niet altijd de beste oplossing. Bij een slechte kwaliteit tandwortel of andere problemen met kaakbeen of tandvlees wordt het plaatsen van kronen en bruggen lastiger. Ook kan het zijn dat kronen, bruggen en kunstgebitten minder lang meegaan, doordat de kaak verder achteruit gaat. In zo’n situatie kan iemands glimlach onzekerder worden, uit angst dat er iets mis is met het gebit

Implantaten: een zekere oplossing

Implantaten zijn een zekerder oplossing. Ze zijn in verreweg de meeste gevallen toe te passen. Ook als het kaakbot te wensen overlaat, is daar vaak iets aan te doen. Een implantaat is een schroefvormige tandwortel, die in het kaakbot wordt bevestigd. Deze ‘kunstwortel’ groeit vast in de kaak en erbovenop wordt de tand of kies bevestigd. Er kan een enkele tand of kies aangebracht worden of meerdere. Ook een compleet gebit op implantaten is mogelijk.

Voordelen van implantaten

Een van de belangrijkste voordelen van implantaten is dat ze vaak levenslang meegaan. Een patiënt heeft dus minder behandelingen nodig, en kan ook op de lange termijn erop vertrouwen dat het gebit er gezond en verzorgd uit blijft zien. In een aantal gevallen is de behandeling eenvoudiger dan de traditionele: alleen de ontbrekende kies of tand wordt behandeld, zonder dat naburige, gezonde tanden of kiezen bijgeslepen hoeven te worden (zoals bij een brug). Ook terugkerende pijnklachten en het losser worden van een kunstgebit zijn bij implantaten niet aan de orde.

Alle reden dus om onbekommerd te blijven glimlachen!

Wilt u meer weten over de behandelingen? Lees dan hier verder.

Terug naar blog