Implantaten

Tandimplantaten

Een tandimplantaat is een kunstmatige vervanging van een tandwortel. Op de plaats waar een tand of kies ontbreekt, kan men meestal ter vervanging een implantaat met kroon plaatsen. Dit is meestal een schroefvormige titaniumstructuur. Elk merk implantaat heeft zijn specifieke vorm van implanteren.

Het moeten missen van eigen tanden en kiezen is voor veel mensen een enorm probleem. Of het verlies nu veroorzaakt wordt door een ongeval of door aantasting van tanden of tandvlees, eigenlijk wil iedereen maar een ding: normaal kunnen eten, spreken en lachen en dat het gebit er weer mooi uitziet.

Één- of twee-fase implantaten

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één- en twee-fase implantaten. Het verschil zit in de behandelfasen:

Bij het één-fase implantaat wordt het implantaat in één behandeling geplaatst en bestaat dit uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon gemaakt.

Bij het twee-fasen implantaat wordt in de eerste fase het implantaat-deel in het bot geplaatst en vervolgens weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase waarbij op het ingegroeide implantaat een zogenaamd (healing) abutment geplaatst wordt. Na een aantal weken wordt op het abutment de kroon vervaardigd.

Een enkele tand of kies vervangen door implantaat

Patiënten die door een aangeboren afwijking, ongeval of andere reden een tand of kies missen of kwijtraken, kunnen deze laten vervangen. Aangezien een implantaat de wortel vervangt is het mogelijk om de tand te vervangen zonder de gezonde aangrenzende tanden te laten beslijpen. Het eindresultaat voelt en ziet er precies zo uit als de eigen tanden. Vanwege groei bij jeugdige patiënten is tanden vervangen door implantaten pas mogelijk rond 18-19 jaar.

Meerdere tanden of kiezen vervangen door implantaten

Bij de patiënt die door cariës, fractuur van een gebitselement of tandvleesproblemen tanden of kiezen verliest, kan het aanbrengen van meerdere implantaten een waardevolle oplossing betekenen.

Naastgelegen tanden en kiezen hoeven niet te worden beslepen. Als er geen of onbetrouwbare bevestigingspunten aanwezig zijn, is een brug op implantaten zelfs de enige manier om een uitneembare prothese te voorkomen.